Demontage en hergebruik in de bouw

Kennissessie tijdens Promotiedagen Noord Nederland – Woensdag 8 november 15.00 -16.30 uur Martiniplaza,  Zaal 3/4 Voor deze kennissessie moet je je aanmelden, dit kan onderaan deze pagina.

In 2030 moet het afval in de bouw en het gebruik van bouwgrondstoffen gereduceerd zijn met 50%. De achtergrond vormen de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Hoe kunnen we deze stevige opgave realiseren?

De deelnemers en bezoekers van het Bouwplein van de Promotiedagen Noord Nederland worden van harte uitgenodigd om over deze vraag in gesprek te gaan met de inleiders van de bedrijven Lagemaat en Bork en met elkaar. Wat is nu al mogelijk, waar liggen belangen, kansen en belemmeringen?

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Promotiedagen Noord Nederland samen met Hanzehogeschool en Alfa-college Groningen, die beide samenwerken in het landelijke project Bouwen aan Human Capital. De bedrijven Lagemaat en Bork Groep zijn uitgenodigd om hun visie en vooral hun praktijkervaringen te presenteren. Daarnaast is er ruim tijd voor vragen en discussie.

Programma:

  • 15:00 – Opening door Jos Dokter (Alfa-college en projectleider Human Capital). Over het waarom van deze bijeenkomst, CO2 reductie en klimaatadaptatie, overheidsbeleid en het project Biobased en Circulair bouwen, en hoe beroepsonderwijs en bedrijven hierin samenwerken.
  • 15:15 – Arend van de Beek, programmamanager circulariteit van Lagemaat. Citaat: ’80 % van de gebouwen bestaat uitGlas-, beton- en staalconstructies. Deze kunnen we uit bestaande gebouwen “oogsten”en hergebruiken”. Hij laat aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe hergebruik van kanaalplaatvloeren mogelijk is. In de aanpak speelt digitalisering van informatie over de gebouwen en certificering van de gedemonteerde onderdelen een belangrijke rol. Om de innovatie te versnellen neemt Lagemaat ook tijdelijk de rol van aannemer op zich. Lagemaat laat zien dat er een verdienmodel bestaat in het demonteren en herbestemmen van materialen.
  • 15:35 – Koen Rooseboom, projectleider circulariteit van Bork Groep, een innovatief bedrijf die een van de koplopers binnen de sloop-, recycling- en saneringsbranche is. Hij laat zien hoe door demonteren bruikbaar materiaal direct bij de bron kan worden geoogst en daarna kan worden aangeboden aan de markt. Hij zal ingaan op het belang van samenwerking van een aantal demontagebedrijven binnen de coöperatie Insert.
  • 16:00 – Annemarieke Aarts projectleider van de Hanzehogeschool van het project Bouwen aan Human Capital leidt het gesprek tussen de inleiders en de bezoekers van de bijeenkomst. Over de aanpak, logistieke organisatie, de mogelijkheden en de belemmeringen bij hergebruik van bouwmaterialen.
  • 16:25 – Afsluiting van de bijeenkomst door Jos Dokter.

Bekijk ook de andere evenementen!

Onze partners